Kønsneutralisering af §109?

De (mændene red.) oplever at være fuldstændig alene. Når de kommer til os, bliver mange af dem overraskede over, at der er andre. At det her faktisk er et almindeligt, anerkendt problem. At der er mange mænd, der udsættes for partnervold af deres kvindelige partner. Så for os er det beskæmmende, at § 109 er, som den er. Den fastholder en fortælling, som er usund, og som ikke er rigtig,” fortæller Jacob Astrup, konstitueret direktør i Mandecentret.

Servicelovens §109 går i sin enkelthed ud på at der tilbydes midlertidigt ophold i boformer til kvinder, som har været udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold. Kvinderne kan være ledsaget af børn, og de modtager under opholdet omsorg og støtte. Under opholdet tilbydes indledende og koordinerende støtte og vejledning til kvinder. Den koordinerende rådgivning gives i forhold til bolig, økonomi, arbejdsmarked, skole, daginstitutioner, sundhedsvæsen m.v.

Derudover tilbydes psykologbehandling til alle børn, som ledsager moderen under dennes ophold. Behandling skal have et omfang på mindst fire timer og op til ti timer afhængigt af barnets behov. Behandlingen skal udføres af en autoriseret psykolog.

Anderledes er det i Serviceloven §110, som Mandecentret er en del af. Ved en indskrivning på et §110 tilbud, tilbydes midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.

Kravet om støtte og rådgivning er ikke lovgivningsbestemt, men noget som Mandecentret tilbyder under tilsyn fra Socialtilsynet. Særligt for Mandecentrets godkendelse til §110, er at mænd, der bor på Mandecentret ikke må indtage alkohol og euforiserende stoffer, og ikke må have en ubehandlet psykiatrisk lidelse – på denne måde sikrer vi de tryggeste rammer for far og barn. Børn er en stor del af Mandecentret fokus, da fædre har overnattede samvær med deres børn på Mandecentret.

Hvis du vil læse mere om hvad det vil betyde, hvis Mandecentret bliver et §109 tilbud, og hvordan vi arbejder under nuværende lovgivning, kan du læse det i artiklen fra Kontrast her .

Læs mere om §109 her

Læs mere om §110 her

Del denne artikel

Relaterede artikler

Nyt samarbejde med Hjælp Din Næste

Mandecentret Hovedstaden har indgået et samarbejde med organisationen Hjælp Din Næste. Hos Hjælp Din Næste arbejder de for at forbedre levestandarden og livskvaliteten for hjemløse

Læs mere

Jacob Engmose Astrup

Direktør
Mandecentret

I 2017 blev Jacob en del af Mandecentrets bestyrelse, men tiltrådte i marts 2018 som vicedirektør og i 2020 som direktør. Jacob er cand.jur. og har tidligere været afdelingsdirektør i koncernjura i Nykredit samt advokatfuldmægtig i forskellige advokatfirmaer.