2020 har stået i omstillingsparathedens tegn. Det har på mange måder været et spændende år, hvor vi i Mandecentret har (be)vist, at vi kan klare de udfordringer, vi møder. 2020 har givet os lov til at tænke anderledes og kreativt. Og de udfordringer, vi har stået overfor, har givet anledning til at udvide normaliteten og det, vi ”plejer at gøre”.
Året begyndte godt. Randers blev byen, hvor Mandecentret åbnede sin sjette afdeling. Hen over vinteren 2021, vil afdelingen åbne op for de resterende pladser, og vil ende med plads til 12 mænd og deres børn. Flyttebilen kørte også forbi Esbjerg, Aarhus og Odense, som flyttede til større lokaler, da også de fik vokseværk.
I 2019 havde vi for vane at holde en masse receptioner og fejre vores udvidelse af Mandecentret med offentligheden. Det kunne vi desværre ikke leve op til i 2020. Receptioner og foredrag blev aflyst. Men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Ro, renlighed og regelmæssighed
Vi rettede blikket indad. Vi oplevede den styrke, som vi har, når vi står sammen i en svær tid. I foråret mødte medarbejderne ufortrødent op på arbejde, hvor skoler, institutioner og offentligt ansatte blev sendt hjem. Vi adopterede det, som stewardesser har gjort i årevis – at udvise ro, glæde og latter, selv under turbulens. Vi oplevede, at denne tilgang smittede af og skabte en tryg og stabil tilværelse for beboerne og deres børn. Vi købte sprit og håndsæbe i spandevis, vi holdt afstand på en nærværende måde og stoppede med at give kram og håndtryk.
Dele af organisationen blev udstationeret til hjemmearbejdspladsen, mens de af medarbejderne, der var tættest på beboerne, blev på afdelingerne. Teams er ikke længere kun et kollegialt sammenhold, men også et vigtigt værktøj for at holde sammen på organisationen, der nu er blevet spredt til endnu flere lokationer. Da sommervarmen gav coronaen en overhaling, fik vi mulighed for at takke ja til Natur – og Miljøstyrelsens tilbud om en tredages sheltertur arrangeret af ViNatur. Det var et dejligt afbræk, hvor både børn og voksne fik luft under vingerne og fornyet energi.
Udvikling
Covid-19 er ikke en undskyldning. Momentum skal fastholdes og udviklingen skal fortsætte – det har Mandecentret bevist. 2020 har nemlig også vist sig at være endnu et år, hvor Mandecentret har udvidet kapaciteten.
I slutningen af april afsatte et enigt Folketing 3 mio. kr. til Mandecentret. Pengene gik ubeskåret til åbning af nødpladser. Vi åbnede op for i alt 9 nødpladser fordelt i København og Odense, hvor behovet var størst. Mandecentret er i 2020 er gået fra 57 pladser til 84 pladser. Udvidelsen har også betydet flere ansættelser og i år er der kommet flere til end nogen sinde før.
Susanne Kjellstrøm, visiterende koordinator i Mandecentret Fyn, blev ansat i foråret, hun fortæller;
Jeg føler mig enormt heldig, tænk sig at få sit drømmejob midt i Corona tiden. Jeg er blevet taget så godt imod, jeg møder kun engagerede, dedikerede og givende kollegaer. Er meget taknemlig over at være med på ”Mande” holdet, og glæder mig til mange spændende år forude med jer.
Det har ikke været let at lande i en organisation under forandrede omstændigheder. Men både gamle og nye medarbejdere har taget udfordringen i stiv arm og har aldrig glemt kerneopgaven – at bringe mænd gennem en krise og få et bedre liv. Socialfaglig rådgiver Lasse Frausing Petersen hos Mandecentret Esbjerg, blev ansat i sommers, han beskriver det således;
Jeg blev fra den første dag taget godt imod af mine nye kolleger, der med åbne arme fik mig til at føle mig som en del af familien. Det er nu fire måneder siden, jeg blev ansat og jeg har siden gået ind ad den dør mange gange. Jeg elsker det lige så meget hver eneste gang.
’En rigtig mand’
I foråret fik Mandecentret besøg af dokumentarfotograf Andreas Haubjerg. Han ønskede at lave en billedreportage af mænds fællesskaber. Andreas entusiasme smittede af på alle de mænd, som han talte med på sin vej gennem alle Mandecentrets afdelinger. Beboerne åbnede sig op og lod sig ikke blot fotografere, men fortalte også Andreas om deres historie og den krise de stod midt i. Det blev klart, at det produkt, som Andreas havde skabt, var noget helt unikt.
Den 19.11.2020, på ’Den internationale Mandedag’ lancerede Mandecentret i samarbejde med KVINFO og Andreas Haubjerg fotoudstillingen ’En rigtig mand’ på Islands Brygge. Udstillingen er blevet taget rigtig godt imod, og har givet en masse omtale af, hvad det vil sige at være mand i dag og hvorfor mænd har brug for et sted som Mandecentret, samt hvordan Mandecentret arbejder med mænd i krise.
Hvad venter i 2021?
I 2021 vil vi have fokus på, hvordan vi kan styrke vores ambulante tilbud. Næsten 2000 har henvendt sig til Mandecentret i 2020 og vi forventer og dette stiger yderligere i 2021.
Mandecentret arbejder hver dag for et budskab om, at vold og krise ikke skelner mellem køn, og at ethvert menneske, der er udsat for vold, er et menneske for meget. Derfor var det en stor glæde, da vi den 26. november fik meddelelsen om, at mænd på Mandecentret ligestilles med kvinders ret til 10 timers gratis psykologhjælp. Lev Uden Vold står for organiseringen af tilbuddet og vil i 2021 tilrettelægge tilbuddet Mandecentrets beboere – dette samarbejde ser vi meget frem til.
Det at se en mand få glimtet i øjet tilbage, håbet og troen på en fremtid og at livet kan give mening igen, er jo fantastisk at få lov at være en del af. Arbejdet i Mandecentret giver så meget mening.
fortæller Ann Wester Riisager, socialfaglig rådgiver Mandecentret Randers.
Tid til at sige farvel
Morten Kjær Egebjerg har de seneste 8 år styret Mandecentret gennem kriser og succeser, men i efteråret 2020 valgte Morten at sige tak for årenes løb og give stafetten videre til vicedirektør Jacob Astrup, der indtil foråret 2021 vil være konstitueret direktør. Mandecentret ønsker Morten alt det bedste fremover.
TAK
Mandecentret takker for alle de donationer, som er modtaget i 2020. Det er midler og gaver, som går direkte til at hjælpe kriseramte mænd og deres børn.
Vi takker desuden vores samarbejdspartnerne for et berigede år.
Rigtig godt nytår!