Psykisk vold er et overset og tabuiseret emne, som mange har svært ved at tale om. Projektet ’Den usynlige vold’ giver stemme til ofre, pårørende og eksperter gennem film og podcasts. Det styrker viden om, hvordan psykisk vold tager sig ud, og hvor man kan få hjælp til at bryde ud af voldens greb.
Psykisk vold er svær at få øje på, men dens konsekvenser kan være både dybtgående og nedbrydende. Projektet ‘Den usynlige vold’, produceret af Krithfilm med støtte fra Offerfonden, sætter fokus på netop dette. Gennem en ny digital platform formidler projektet film og podcasts, hvor ofre, pårørende og eksperter deler deres personlige erfaringer og faglige viden.
Mandecentret har leveret faglig ekspertise til projektet. I podcastene medvirker blandt andre Michael Panduro Hammer, forstander i Mandecentret Hovedstaden og voldsfaglig chef, samt Rikke Underbjerg, forstander i Mandecentret Nordjylland og chef for socialfaglig indsats og jura. Sammen bidrager de til at tydeliggøre, hvad psykisk vold er, hvordan den påvirker dem, der rammes, og hvor man kan finde hjælp.
“Det begynder jo med kærlighed. Det gør det næsten altid. Og det er ofte også derfor, det kan være så svært at gå,” udtaler Rikke i podcasten.
Psykisk vold efterlader ikke fysiske mærker, men kan bryde mennesker ned indefra. Mange har svært ved at genkende tegnene eller tale om det – heller ikke når volden foregår i familien eller blandt venner. Projektet arbejder på at nedbryde tabuet og giver både ofre og pårørende redskaber til at forstå og håndtere psykisk vold.
På den digitale platform kan man finde stærke personlige fortællinger, faglig viden samt konkrete råd om, hvor man kan hente støtte.
Besøg ‘Den usynlige vold’ her.
Om Mandecentret
Mandecentret er et landsdækkende tilbud, der siden 2006 har tilbudt gratis rådgivning, støtte og midlertidig bolig til mænd i fare for langvarig hjemløshed efter en hård skilsmisse med bl.a. mentale og socioøkonomiske konsekvenser. Derudover er Mandecentrets målgruppe mænd udsat for vold i nære relationer.
Siden 2015 har Mandecentret været under Servicelovens § 110. Og da Servicelovens § 109 blev ændret til at omfatte både mænd og kvinder, har Mandecentret også kunne indskrive mænd under denne paragraf.
Mandecentrets botilbud indeholder bl.a., rådgivning indenfor bolig, samvær, hjemløshed, partnervold, beskæftigelse, netværk og mental sundhed. Mandecentret har afdelinger i nogle af landets største byer. I alle 7 afdelinger kan manden have sine børn boende eller på samvær.