Ambulant rådgivning

Mandecentret tilbyder ambulant rådgivning til mænd over 18 år, som er i akut krise knyttet til en skilsmisse, et brudt parforhold eller pga. udsathed for vold i nære relationer. 

I udgangs­punktet tilbyder vi hver mand fem samtaler, men efter en konkret og individuel vurdering er det muligt at få yderligere samtaler. Hvis manden tilbydes og deltager i et gruppeforløb, regnes dette kun som én samtale.

Den ambulante indsats

Den ambulante rådgivning omfatter:

  • Personlige samtaler som vedrører socialfaglige og/eller voldsfaglige problem­stillinger 
  • Juridisk rådgivning ved frivillige advokater
  • Gruppeforløbet 8 mænd 8 uger
  • Parsamtaler med fokus på konflikthåndtering i parrets relation. 

Den ambulante rådgivning er gratis og varetages primært af frivillige rådgivere med en relevant baggrund inden for det socialfaglige, pædagogfaglige eller terapeutiske område. Den juridiske rådgivning vare­tages af frivillige advokater eller jurister, og rådgivningen har fokus på det familieretslige område.

Personlige samtaler

Samtalerne vil enten have fokus på mandens udsathed for vold i nære relationer eller på forskellige (klassiske) socialfaglige problemstillinger som f.eks. bolig, beskæftigelse, uddannelse eller økonomi og givetvis også på mandens parforhold. Hvis manden har været udsat for vold i nære relationer, vil rådgivningen altid blive varetaget af Mandecentrets fastansatte rådgivere, der har særlig viden om og efteruddannelse inden for området.

I alle personlige samtaler vil der være et psykosocialt aspekt i større eller mindre grad. I Mandecentret læner vi os op af forståelsen, at psykosociale vanskeligheder ikke er enslydende med at have en psykisk/psykiatrisk diagnose. Desuden mener vi, det tjener et bestemt formål at bruge betegnelsen psykosociale vanskeligheder fremfor betegnelsen psykiske problemer. I det psykosociale begreb ligger nemlig en forståelse af, at følelses- og tankemæssige udfordringer er en integreret del af personen og dennes livssammenhænge. Det betyder, at menneskers problemer og symptomer forstås som sociale processer snarere end som noget, der har sin årsag i individet selv. 

I rådgivningen kommer ovenstående bl.a. til udtryk i talemåden, at ”manden har ondt i livet”. Manden har med andre ord ikke kun brug for rådgivning pga. en faktuel social- eller voldsfaglig problemstilling, men er også – i en eller anden grad – belastet af følelsesmæssige udfordringer knyttet til problemstillingen. Rådgivningen skal således både fokusere på den faktuelle problemstilling, men også på de (svære) tanker og følelser, som er forbundet hermed – alt sammen med formålet at forebygge at mandens situation forværres.

Juridisk rådgivning

Denne indsats har primært til formål at fungere som juridisk ”vejviser” og guide manden til, hvordan han kan tage hånd om den/de juridiske problemstillinger, han er konfronteret med. I udgangspunktet tilbydes manden 45 minutters rådgivning. Efter individuel vurdering kan manden tilbydes yderligere rådgivning, hvis der f.eks. sker noget væsentligt nyt i hans situation, som kræver juridisk bistand.

Hvis manden tilbydes juridisk rådgivning til følge af udsathed for vold i nære relationer, har rådgivningen oftest til hensigt at orientere manden om, hvilke muligheder og udfordringer der kan være forbundet med at lade en sag gå videre til det strafferetslige system.

Juridisk rådgivning kan også være et behov hos manden i forbindelse med parbrud/skilsmisse og fremadrettet samvær med eventuelle fælles børn. I denne sammenhæng er de frivillige advokaters funktion typisk at oplyse mændene om deres rettigheder og muligheder, og gøre dem bevidste om det juridiske spillerum og de rationaler de kan blive mødt af i f.eks. kommunen, Familieretshuset, og Familieretten, hvis deres ”sag” når dertil.    

Gruppeforløbet 8 mænd 8 uger

8 mænd 8 uger er et gruppeforløb for mænd i krise. Konceptet består af otte temaer, som otte mænd sammen arbejder sig gennem i løbet af otte uger og med ledelse af en råd­giver, der er oplært i at facilitere konceptet.

Struktur og indhold i forløbet er sammensat med det formål at skabe en sammenhæng, hvor mænd i krise i fællesskab kan opnå større indsigt i og forståelse for den krise, de befinder sig i. Herunder ligger også at sætte fokus på, hvordan krisen påvirker mændene, når det gælder f.eks. tiltro til egne evner som partner, mand og eventuelt forælder.

Parsamtaler

Endelig tilbyder Mandecentret parsamtaler som en del af den ambulante rådgivning. Der er ikke tale om parrådgivning i en snæver fortolkning af begrebet, men om samtaler med begge parter samlet og med fokus på at løse konkrete konflikter i deres parforhold.

Gratis

Den ambulant rådgivning, som Mandecentret tilbyder, er gratis.

Kontakt os for at høre mere om mulighederne.