Det personlige Fars Dags-forsæt

Af Jacob Astrup, direktør i Mandecentret

Fars Dag – en dag, der i mine øjne ikke får den plads, som jeg synes den fortjener, og som min egen far fortjener. Fars Dag har det med at glide lidt i baggrunden af Grundlovsdag, der vel er det tætteste vi kommer på en national fødselsdag. Men dagen er vigtigt. Far er fantastisk. I barnets øjne er han uovervindelig, sikkerheden selv og en af dem, som man allerhelst vil imponere.

Vi trænger til at tale om de fantastiske ting, som normalt forbindes med far. Til at ære far-rollen og se den som fuldstændig lige så vigtig for barnet, som mor er.

Jeg kunne godt tænke mig at indføre en ny tradition. En ny tradition, der kan give nyt liv og mere indhold til Fars Dag. Det personlige Fars Dags-forsæt.

Fars Dags-forsættet er ligesom nytårsforsættet, en anledning til at se på hvad man kan gøre anderledes bedre end det foregående år.

Et Fars Dags-forsæt har selv sagt fokus på forholdet til far. Men for os fædre kan Fars Dags-forsættet også bruges til at overveje, hvordan vi egentlig ønsker at være far for vores børn.

Jeg har selv to sønner på henholdsvis 10 og 12 år (faktisk fylder den ældste 13 år på Fars Dag). Og så har jeg en helt fantastisk far, der altid har været der for mig.

Mit Fars Dags-forsæt går derfor både til min far og til mine sønner. Og det lyder sådan her:

  • Jeg vil blive bedre til at fortælle min far, hvor fantastisk han er og hvor taknemmelig jeg er for alt det han har givet til mig.
  • Jeg vil blive endnu bedre til at vise mine børn, at de er så meget vigtigere for mig end både mit arbejde og ’min telefon’. Og jeg vil fortælle dem, at jeg elsker dem mindst én gang om dagen.

Hvor kunne det være fedt, hvis Fars Dag blev en dag, hvor der hvert år var fokus på vigtigheden af far. For os der er så privilegerede hele livet at være mødt af en god fars kærlighed, så er Fars Dag virkelig en festdag, og for dem der ikke har en god relation til deres far, så er dagen i dag en god anledning til at lave et Fars Dags-forsæt, der sætter tankerne i gang.

Jeg håber, at rigtig mange vil bakke op om Fars Dags-forsættet som ny tradition. Det kræver så lidt og betyder så meget.

Glædelig Fars Dag.

Tegning af Liselotte Lyager Schøndorff

Del denne artikel

Relaterede artikler

Jacob Engmose Astrup

Direktør
Mandecentret

I 2017 blev Jacob en del af Mandecentrets bestyrelse, men tiltrådte i marts 2018 som vicedirektør og i 2020 som direktør. Jacob er cand.jur. og har tidligere været afdelingsdirektør i koncernjura i Nykredit samt advokatfuldmægtig i forskellige advokatfirmaer.