Undgå at sommerferien ender med skilsmisse

Hvert år vender mange danskere hjem fra ferie med mere end souvenirs. Den frie tid har givet plads til konflikter, og resultatet er et brud. Men du kan undgå, at sommerferien ender med skilsmisse.

I en travl hverdag kan det være svært at finde tid til at løse konflikter i et parforhold. Mange synes måske også, at de lever bedst, så længe de lever stille sammen. Men nu er landet stort set lukket ned, og når kufferterne er pakket, er der tid. Og for nogle kan det betyde, at sommerferien ender med skilsmisse.

“Ferie giver anledning til en masse tid sammen. Det er skønt for familier og parforhold, som har det godt. Men dér, hvor parforholdet knager og er under pres, er det en ekstra udfordring,” siger chefkonsulent ved Mandecentret, Jan Lindell.

Tag fat før ferien

Det kan være svært at undgå for alle par, at konflikter blusser op på en ferie. Men en måde at komme dem i forkøbet på er at få talt om tingene inden afrejse, siger forfatter, psykolog og parterapeut ved Center for Familieudvikling, Frej Prahl.

“Hvis der ligger noget, man ikke kan slippe, vil det give en giftig stemning, hvis det undertrykkes for den gode stemnings skyld. Så bør man snakke om det inden ferien og prøve at få det løst der. Alternativt kan man reservere noget tid til det på altanen, når ungerne er lagt i seng.”

Pas på børnene

Netop når der er børn inde i billedet, er det vigtigt at være opmærksom. Ifølge Jan Lindell er det vigtigt, at børn uanset alder så vidt mulig afskærmes for problemerne mellem deres forældre.

“Vær klar over, at de lige fra ganske små opfanger stemninger og signaler såsom himmelvendte øjne, opgivende suk, og rygge, der vredt bliver vendt til. For ikke at tale om hårde ord og direkte skænderier. Hvis det trækker op til konflikt, og I ikke kan styre den slags udladninger, så prøv at dele jer og børnene op og vær forskellige steder noget af dagen,” siger han.

Ellers foreslår han som Frej Prahl at udnytte aftenerne til at vende de vanskelige emner. Så længe det kan holdes konstruktivt.

“Alternativt kan I bruge aftenen til at slappe af og gøre noget udramatisk sammen. Tal for eksempel om børnenes oplevelser i dagens løb. Genopfrisk gode minder. Kom i tanker om, hvad I egentlig holder af hos hinanden, og sæt ord på det. Nyd det sammen – og nyd ferien!”

5 gode råd til at undgå, at sommerferien ender med skilsmisse

– Hav klare aftaler: Snakker vi, eller snakker vi ikke om vores problemer på ferien.

– Vælger I at have samtaler om konflikter, så husk altid på din partners positive intentioner under det, som går dig på.

– Sørg for at have nogle gode dage på ferien som et fundament for de vanskeligere samtaler.

– Lægger du mærke til noget, som adskiller sig fra jeres vanlige konfliktmønstre på ferien, så sig det højt: “Jeg sætter virkelig pris på dit eller dat.” Boost det positive.

– Giv plads til at være alene. På ferien skal der både være plads til alenetid (f.eks. en daglig løbe-/gåtur alene) og til at være sammen som familie.

(Kilde: Frej Prahl, Center for Familieudvikling)

Del denne artikel

Relaterede artikler

Nyt samarbejde med Hjælp Din Næste

Mandecentret Hovedstaden har indgået et samarbejde med organisationen Hjælp Din Næste. Hos Hjælp Din Næste arbejder de for at forbedre levestandarden og livskvaliteten for hjemløse

Læs mere

Jacob Engmose Astrup

Direktør
Mandecentret

I 2017 blev Jacob en del af Mandecentrets bestyrelse, men tiltrådte i marts 2018 som vicedirektør og i 2020 som direktør. Jacob er cand.jur. og har tidligere været afdelingsdirektør i koncernjura i Nykredit samt advokatfuldmægtig i forskellige advokatfirmaer.