fbpx

Historien

Del med dine venner


Send

En personlig deroute bliver begyndelsen på Mandecentrets historie

Mandecentrets stifter hedder Thorkil Vestergaard-Hansen. Thorkils egen fortid bliver katalysator for Mandecentrets begyndelse. Efter han blev skilt, oplevede han en massiv social deroute og levede som hjemløs i en periode, inden han fandt tilbage til et værdigt liv. Thorkil fik arbejde som buschauffør i København, og på sine ture på Amager fik han øje for, at her var der mennesker, der havde brug for hjælp. Han uddannede sig derfor til socialrådgiver som 50-årig. Efter endt uddannelse åbnede han værestedet Fundamentet i Holmbladsgade for folk, der var tæt på at ramme bunden af samfundet. Thorkil finder hurtigt ud af at der er et massivt behov for hjælp til mænd – og at mange af de mænd han møder har en fællesnævner – at deres krise er startet som følge af en skilsmisse eller et samlivs ophør. I 2006 får Thorkil 12 mio. kr. i satspuljemidler og åbner Mandecentret på Christianshavn.

I 2009 går Thorkil desværre alt for tidligt bort.

Pengene svinder hurtigt ind, og kampen om at skaffe penge til den daglige drift går i gang. Den skræntende økonomi skaber usikre ansættelsesforhold og med bævrende læber må flere opsiges, for herefter at ansættes igen, når der igen kommer penge ind på kontoen. Her starter pionerånden.

Medarbejderne udviser en enorm vilje til at opretholde Mandecentrets eksistens, og arbejder ulønnet fra tid til anden. Men i 2014 sker der en kæmpe forandring. Mandecentret bliver godkendt som et §110 botilbud under Serviceloven og får mulighed for at skabe den tillidsfulde, stabile og udviklende virksomhed, som den er i dag. Mandecentret, som virksomhed, dækker i dag over aktiviteter i Fundamentet (FUN) og driftsselskabet Mandecentret Botilbud ApS (MCB). Fundamentet er en NGO, det vil sige en ’ikke statslig organisation’, der arbejder uafhængigt af de nationale myndigheder. Det betyder bl.a. at vi ikke må eje for stor kapital, og at al overskuddet går til kerneopgaven, samt videreudvikling af kapacitet og viden på området.

Mandecentret har i dag afdelinger i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Slagelse og Randers.
Siden 2012 har Mandecentret været ledet af Morten Kjær Egebjerg. I efteråret 2020 gav Morten stafetten videre til vicedirektør Jacob Engmose Astrup, der i foråret 2021 blev direktør for Mandecentret. Forstandergruppen varetager den daglige drift af Mandecentrets afdelinger.

KONTAKT OS FOR MERE

TELEFON: 70 11 62 63
MAIL: info@mandecentret.dk
X