fbpx

Historien

Del med dine venner


Send

En personlig deroute bliver begyndelsen på Mandecentrets historie

Mandecentrets stifter hed Thorkil Vestergaard-Hansen. Thorkils egen fortid blev katalysator for Mandecentrets begyndelse.

Thorkil levede et almindeligt familieliv med kone og to sønner. Sådan så det i hvert fald ud på overfladen. Thorkil havde et stort forbrug af alkohol, og det påvirkede hele familien. Til sidst var en skilsmisse uundgåelig. Hans misbrug fortsatte, og Thorkil var på vej ned ad en stejl social deroute. En dag blev han opfordret til at søge hjælp gennem den kristne tro og langsom genvandt Thorkil sin styrke og fandt sig selv, gennem troen.

Thorkil fik arbejde som buschauffør i København, og på sine ture rundt på Amager fik han øjnene op for, alle dem der lignede ham selv engang. Mænd på vej ned ad en stejl nedtur.

Han uddannede sig derfor til socialrådgiver som 50-årig, for at gøre en forskel for andre. Efter endt uddannelse åbnede han værestedet Fundamentet i Holmbladsgade. Stedet var for folk, der var tæt på at ramme bunden i samfundet. Thorkil fandt hurtigt ud af at der var et massivt behov for at hjælpe mænd, og at mange af de mænd han mødte, havde en fællesnævner – at deres krise var startet, som følge af en skilsmisse. I 2006 fik Thorkil 12,5 mio. kr. i satspuljemidler og åbnede Mandecentret på Christianshavn.

Thorkil blev desværre syg og gik alt for tidligt bort i 2009 – blot 3 år efter han startede Mandecentret.

Efter Thorkils død svandt pengene ind, og kampen om at skaffe penge til den fortsatte drift gik i gang. Den skræntende økonomi skabte usikre ansættelsesforhold og med bævrende læbe måtte flere opsiges, for herefter at ansættes igen, når der igen kom penge ind på firmakontoen. Her startede pionerånden.

Medarbejderne udviste en enorm vilje til at opretholde Mandecentrets eksistens, og arbejdede ulønnet fra tid til anden. Men i 2015 skete der en kæmpe forandring. Mandecentret blev godkendt som et §110 botilbud under Serviceloven og fik herigennem mulighed for at skabe den tillidsfulde, stabile og udviklende virksomhed, som den er i dag.

Mandecentret, som organisation, dækker i dag over aktiviteter i Fundamentet og driftsselskabet Mandecentret Botilbud ApS. Fundamentet er en NGO, hvis formål er at yde sociale indsatser, som forøger livskvaliteten for udsatte mennesker.

Mandecentret har i dag afdelinger i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Slagelse og Randers, og har over 100 pladser til mænd og deres børn.

I foråret 2020 blev Jacob Engmose Astrup direktør for Mandecentret. Forstandergruppen varetager den daglige drift af Mandecentrets afdelinger. Og den samlede ledergruppe, der består af forstandergruppen, chef for økonomi og administration, chef for faglighed udvikling og formidling og presse- og kommunikationschef, samt direktøren, har ansvaret for Mandecentret strategi og organisation.

Kerneopgaven

Mandecentrets grundlæggende arbejde er at hjælpe mænd som rammes af en krise eller vold i forbindelse med en skilsmisse eller et samlivsophør. Dette gør vi både gennem gratis ambulant rådgivning og et botilbud. Det ambulante tilbud omfatter personlig, juridisk og økonomisk rådgivning samt gruppeforløb, og drives primært gennem frivillige kræfter.

Udover dette ambulante tilbud, rummer alle Mandecentrets afdelinger et botilbud, hvor mænd, som står i en svær situation, kan bo midlertidigt med deres børn. Når mænd indskrives i botilbuddet, får de ikke blot et midlertidigt tag over hovedet. De får en kompetent og skræddersyet rådgivning, som bremser den sociale deroute manden er på vej ned af, samt ruster ham til at klare livet efter livskrisen.

KONTAKT OS FOR MERE

TELEFON: 70 11 62 63
MAIL: info@mandecentret.dk
X