Dine rettigheder om forældremyndigheden

En af de tungeste beslutninger i forbindelse med en skilsmisse er, når I skal tage stilling til forældremyndigheden og til, hvor børnene skal bo.

I får automatisk fælles forældremyndighed, hvis I har været gift eller har boet sammen i mere end 10 måneder, efter jeres barn blev født. Er I uenige om dette eller om, hvordan I vil håndtere samvær med børnene i praksis, skal Statsforvaltningen ind over. Bliver I heller ikke enige her, skal sagen i retten senest fire uger efter, den har været behandlet i Statsforvaltningen.

Der er forskel på at have fælles forældremyndighed som gift eller skilt par. Er I skilt, tager den forælder, som barnet bor hos, de vigtigste beslutninger i barnets liv.
Så som

  • hvor barnet skal i daginstitution
  • hvilke fritidsaktiviteter, barnet skal gå til
  • om barnet skal flytte et andet sted hen (kun i Danmark)
  • om barnet skal til skolepsykolog
  • om barnet skal have børnesagkyndig rådgivning

Når I ikke bor sammen, giver fælles forældremyndighed alligevel en række rettigheder. Blandt andet giver forældremyndigheden ret at blive informeret om, hvordan det går barnet i skolen eller institutionen, ligesom bopælsforælderen ikke kan flytte til udlandet med børnene uden din tilladelse.

Når I har fælles forældremyndighed (også kaldet delt forældremyndighed), har barnet stadig ret til at se jer begge gennem en samværsordning. Enten laver I her en gensidig aftale, eller også kan I få hjælp til at lave en aftale i Statsforvaltningen.